Start to run

De editie van 2017 zit er op! 

Woensdagavond 17 mei 2017 sloten we onze laatste Start To Run mooi af met een finaleloop. Meer dan 40 lopers slaagden en kregen hun diploma.

Ook in deze editie werden beginnende joggers gedurende tien weken twee keer per week begeleid door jogbegeleiders. Samen hebben ze hun beste beentje voorgezet om 5 kilometer ononderbroken te lopen.

Normaliter wordt de volgende start to run in 2019 georganiseerd.

Waarom zou je kiezen voor onze start-to-run? 

Het is goed voor de fysieke basis van je lichaam:

 • Goed voor hart- en bloedvaten;
 • Positief voor ademhalingsstelsel;
 • Positief voor bewegingsapparaat (bot en spiertonus);
 • Betere motoriek voor gans lichaam.

Het is goed voor de mentale ingesteldheid:

 • Positief voor gemoedstoestand, zelfvertrouwen;
 • Verhoogde weerstand tegen stress.

Het is goed voor je sociale ingesteldheid:

 • Je leert o.a. nieuwe vrienden kennen.

Programma

De start to run omvat een 10 weken opbouwend schema. We starten telkens  op maandag- en woensdagavond om 19 uur aan de sporthal. Je zal bijgevolg gedurende 20 sessies begeleid worden door enkele erkende VTS trainers (jogbegeleiders)  en ervaren lopers.  1 extra training mag je individueel doen (bij voorkeur op vrijdag of zaterdag). We geven je het weekschema mee op maandag of woensdag.
Zo weet je telkens wat je die week te wachten staat en kan je ook de 3e individuele training goed uitvoeren.
Na de 10 weken durende begeleide sessies wordt er een test afgelegd en krijgen de geslaagde deelnemers hun diploma.

Wie nog geen of weinig beweging heeft gehad, raden we aan om vooraf 2 à 3 keer 30 minuten per week te wandelen.

Loopschoenen

Het is enorm belangrijk om een goede loopschoen te hebben. Loopschoenen hebben o.a. een dempende werking wat van belang is om blessures te voorkomen. Een speciaalzaak kan jullie hier verder bij helpen. Via een loopanalyse helpen zij jullie verder in het kiezen van uw ideale schoen. Algemeen wordt er aangenomen dat na ongeveer 1000 km de loopschoenen versleten zijn, maar daar zijn wij zeker nog niet aan toe. Alles stap voor stap…

Heb je trouwens op training ergens last van, laat het ons dan zo snel mogelijk weten!

Kledij

In de eerste plaats moeten jullie zich goed voelen in wat jullie dragen tijdens het lopen. Het belangrijkste is dat de kledij de huid niet zal irriteren. Het is dus niet aan te raden om met een jeansbroek te komen joggen. Katoenen ondergoed en kousen zijn tevens niet aan te raden. Voor de vrouwen onder ons kan het handig zijn om een sportbeha te dragen, deze geven toch extra ondersteuning.

Veiligheid

Tijdens de start to run zijn er ook een aantal zaken waar we rekening mee moeten houden i.v.m. de veiligheid: we houden ons bijvoorbeeld steeds links van de baan. De eerste weken is dit niet van toepassing omdat we dan op de piste blijven. Tijdens onze start to run zal het niet nodig zijn, maar wanneer wij in het donker lopen is het toch wel verplicht om iets fluorescerend te dragen.

Voeding

Een gezonde voeding is voor ieder van ons belangrijk! Enkele algemene regels:

 • Volg de aanbevelingen van de actieve voedingsdriehoek en varieer voldoende binnen de voedselgroepen.
 • Maak binnen elke voedselgroep de meest gezonde keuze. Geef bijvoorbeeld de voorkeur aan volkoren graanproducten, mager vlees en magere melk en melkproducten.
 • Drink voldoende water vóór, eventueel tijdens en na het sporten. Een flesje water meenemen naar de training wordt dus aangeraden, zo kan je je vochtverliezen snel terug aanvullen. Sportdranken zijn geen must!
 • Qua vaste voeding vóór de training is het belangrijk om lang genoeg op voorhand te eten, minstens zo’n 2 uur ervoor. Eet vooral niet te vetrijk! Lukt het je niet om voldoende op voorhand de laatste hoofdmaaltijd te nuttigen, eet dan nog iets kleins 60 minuten vooraf.
  Dit kan bv. een banaan zijn samen met wat yoghurt, een glas melk met een droge koek, enz. Eet dan wel zo snel mogelijk de hoofdmaaltijd na de training.